Voittamisen ja itseluottamuksen psykologiaa: Case Sotkamon Jymy, osa 1

"Jos kaikki on harjoittelukaudella tehty hyvin, itseluottamus on kunnossa. Silloin voi myös epäonnistuakin huoletta. Epäonnistumisiakin tulee väistämättä." - Jani Komulainen, Jymyn kapteeni (12 suomen mestaruutta pesäpallossa)

Sotkamon Jymyn miesten pesäpallojoukkueen historia on yksi huikeimmista suomalaisenjoukkueurheilun menestystarinoista. Jymy on voittanut vuosien 1990 ja 2015 välillä 24 SM-mitalia. Historiansa aikana seura on voittanut Suomen mestaruuden 18 kertaa, viimeisimmän viime syksynä.

 

Mestaruusjuna puksuttaa. Sotkamossa on totuttu menestymään.

Mestaruusjuna puksuttaa. Sotkamossa on totuttu menestymään.

 

Voittamisen kulttuuria a’la Sotkamon Jymy

 

Saimme seurata ja elää menestystarinaa läheltä seitsemän vuoden ajan vuosituhannen vaihteessa. Makke toimi Jymyssä, vanhempien junioreiden valmentajana pesislukiossa sekä Jymyn junioripäällikkönä ja myöhemmin Sotkamon Jymy-Pesis ry:n toiminnanjohtajana. Päivi (Partanen) työskenteli tiedotusvastaavana sekä ottelupäällikkönä, toimien myös seuran hallituksessa.

Peruutuspeiliin katsottuna, Jymy-vuodet ovat olleet parasta valmennus- ja johtajuuskoulua sillä Sotkamon Jymyn taustalta löytyy urheiluvalmentamisen- ja johtamisen aatelistoa: Juha Tanskanen, Unto Väisänen, Vesa Tervo, Mikkko Kuosmanen, Jarmo Heikkinen…

Listaa voisi jatkaa edelleen. Jymyssä tehtiin ja tehdään edelleen monia asioita, joista voidaan ammentaa oppeja oman itseluottamuksen kehittämiseen, valmentamiseen sekä organisaatioiden kehitystoimintaan.

 

5. Jymy-askelta voittajaksi ja onnistujaksi:

 

1. Ylpeys kuulumisesta seuraan ja joukkueeseen  

Seuran sisällä kerrottavissa tarinoissa korostuvat ylpeys jymyläisyydestä, itseluottamus ja sotkamolainen sinnikkyys. Pitkän linjan Jymy-ikonin Vesa Tervon mukaan asenne tarkentuu automaattisesti aina, kun Jymyn logolla varustetun pelipaidan pukee päälleen. Pelipaita on täytynyt ansaita kovalla työllä. ”Jymy-logoa kannetaan suurella ylpeydellä. Tärkeää on myös tunne siitä, että on osa porukkaa”, Vesa Tervo kiteyttää.

 

2. Asenne ja mindset ratkaisee

Jymyssä kaikki lähtee oikean asenteen, voittajan mindsetin ja itseluottamuksen kehittämisestä. Välillä jos nuoret pelaajat osoittavat haasteita harjoittelun tai muun tekemisen asenteessa, laitetaan heidät kakkosjoukkueen mukaan alempaan sarjaan kasvamaan ja osoittamaan, että haluavat palata takaisin ykkösjoukkueen mukaan, kertoo Jymyn urheilutoimenjohtaja Mikko Kuosmanen.

Kun on tutkittu menestyviä urheilijoita, niin monen taustalla on jatkuvan kehittymisen asenne. Psykologian tohtori Carol Dweckin mukaan staattisen asenteen omaavat urheilijat haluavat usein olla virheettömiä ja näyttää ulospäin menestyviltä. Näille urheilijoille suoritukset ovat lahjakkuuden ja kyvykkyyden osoittamista. He saattavat olla alisuoriutujia, koska he pelkäävät virheitä ja epäonnistumista. Dynaamisen asenteen omaava urheilijan ajattelumalli taasen on, jatkuvan kehittymisen mahdollisuuden -, epäonnistumisten ja virheiden hyväksymisen mindset.

 

 

Suomen menestyneimmän pesäpalloilijat oppivat jatkuvasti virheistään lisää

Kun haastattelimme kahta Suomen menestyneimpää pesäpalloilijaa Toni Kohosta ja Jani Komulaista, niin he korostivat koko ajan jatkuvaa oman toiminnan parantamista ja virheistä oppimista. He ovat lähemmäs 40-vuotiaita urheilijoita, joilla on 20- vuotta pääsarjapelaamista takana. Wow. Heidän kohdaltaan korostui erityisen vahva dynaaminen asenne ja ajattelumalli. Huippu-urheilija ei pelaa Jymyssä vain katsojia ja joukkuetta varten. Hän pelaa kehittyäkseen ihmisenä ja urheilijana. Oppiakseen edelleen paremmaksi, vaikka pääsarjapelejä olisi takana jo yli 500.

 

Onko voittajilla vain paljon onnea ja hyvää tuuria?

Usein sekä jymyläiset että vastustajat puhuvat Jymy-mäihästä. Termi voisi viitata onnekkuuteen ja hyvään tuuriin. Monesti kuulee sanottavan., että menestyjät ja voittajat ovat onnekkaita. Yleensä taustalla on kuitenkin pitkäjänteinen puurtaminen onnistumisten eteen sekä loppuun asti pelaaminen. Ajatus siitä, että peli on ohi vasta kun tuomari on viheltänyt pilliin ottelun loppumisen merkiksi, lähtee tietoisesta asenteen johtamisesta. Jymyn joukkueet ovat kautta aikojen olleet tunnettuja siitä, että vastustajasta mennään viime hetkillä ohi. Jymyn pitkäaiakaisen etukenttäpelaajan ja ex-markkinointipäällikkö Jimi

Heikkisen mukaan Jymyssä valmennetaan ajattelumallia, jossa ollaan optimistisia loppuun asti voittamisen suhteen ja sisukkaita tekemisen suhteen. Peli taistellaan aina viimeiseen sekuntiin saakka. Häviämisen ajatusta ei suvaita ennen kuin peli on päättynyt.

Jatkuu seuravassa kirjoituksessa... 

Kirjoittanut Makke Leppänen ja Päivi Partanen