Miksi korkea itseluottamus on avain huippusuorituksiin?

Julkaisimme jokin aika sitten kyselyn, johon pyysimme vastauksia suomalaisilta kahteen kysymykseen: ”mitä itseluottamus merkitsee sinulle?” ja ”mistä korkea itseluottamus mielestäsi rakentuu?”. Saimme kyselyyn yli 300 vastausta, joita tulemme hyödyntämään keväällä julkaistavassa kirjassamme Itseluottamus (kust. Viisas Elämä).

Tulevan kirjan alussa puhumme itseluottamuksen tärkeydestä ja keskeisestä roolista kaiken tekemisen perustana. Alla olevassa kirjastamme otetussa pätkässä kerromme, miksi itseluottamus on mielestämme yksi tärkeimmistä tekijöistä huippusuoritusten, onnistumisten ja kestomenestymisen taustalla.


Mitä korkea itseluottamus mahdollistaa?

 

Korkea itseluottamus on avain tuloksiin ja onnistumisiin. Mitä korkeampi on itseluottamuksemme, sitä lähempänä pystymme suoriutumaan omaa potentiaalimme mahdollistamaa huipputasoa. Asian voikin esittää alla olevalla yksinkertaisella kaavalla:

 

HUIPPUSUORITUS = POTENTIAALI + ITSELUOTTAMUS

 

Huippusuoritus = Kaikki sellaiset tilanteet, joissa meitä vaaditaan olemaan parhaimmillamme. Esimerkkejä ovat urheilusuoritukset, kilpailutilanteet, työhaastattelut, myyntitilanteet, esitelmän tai puheen pitäminen, ensi treffit.

 

Potentiaali = Kyvyt, taidot ja tiedot, joita hyödynnämme huippusuoritustilanteessa.

 

Itseluottamus = Sisäinen uskomme omiin mahdollisuuksiimme tehdä oman potentiaalimme mahdollistama huippusuoritus.

 

Huippusuoritusten tekeminen ei ole vain urheilijoita koskea asia. Jokainen meistä kohtaa jatkuvasti elämässään tilanteita, joissa huippusuoriutuminen on oleellista. Helpointa tämä on nähdä työelämässä. On työmme sitten toimia asiakaspalvelijana, myyjänä, yrittäjänä, johtajana, tuotekehittäjänä tai vaikka opettajana, itseluottamuksemme taso yhdessä potentiaalimme kanssa määrittää, miten hyvin onnistumme työssämme.

 

Korkean itseluottamuksen omaava…

o   Asiakaspalvelija antaa parempaa palvelua ja jättää asiakkaalle myönteisemmän vaikutelman

o   Myyjä luo aidon kontaktin asiakkaaseen ja saa hänet luottamaan itseensä

o   Yrittäjä saa muut kiinnostumaan tuotteistaan ja palveluistaan

o   Johtaja osaa motivoida ja inspiroida tiimiään

o   Tuotekehittäjä saa parempia ideoita ja on valmis viemään niitä eteenpäin

o   Opettaja välittää paremmin auktoriteettia ja karismaa, ja saa oppilaansa motivoitumaan oppimisesta

 

Korkean itseluottamuksen hyödyt eivät rajoitu pelkästään työelämään. Itseensä luottavien ja itsensä täysin hyväksyvien ihmisten kanssa on helppoa ja vaivatonta kommunikoida ja heidän seurassaan on miellyttävä olla. Heidän ei tarvitse esittää mitään muuta kuin mitä ovat. He ovat aitoja ja muut huomioon ottavia, hyviä kuuntelijoita ja nöyriä. Korkea itseluottamus on siis avain läheisiin ihmissuhteisiin. Siksi voimmekin sanoa, että…

 

SOSIAALINEN VETOVOIMA = MINÄ + ITSELUOTTAMUS

 

Korkean itseluottamuksen omaava henkilö luottaa täysin omaan potentiaaliinsa ihmisenä. Hän luottaa siihen, että pystyy tekemään parhaimpansa, missä tahansa tilanteessa ja ympäristössä. Itseensä luottava ihminen tietää, että ne ajatukset ja ideat, joita tilanne vaatii kyllä tulevat mieleen. Sen vuoksi korkean itseluottamuksen omaava henkilö on valmis menemään epämukavuusalueelleen kohtaamaan tuntemattoman itseensä ja omiin kykyihinsä uskoen ja luottaen.

 

Korkea itseluottamus myös kompensoi puutteita taidoissa ja tiedoissa. Urheilumaailma on täynnä esimerkkejä urheilijoista, joilla on kaikki vaadittavat fyysiset ominaisuudet huippusuorituksen tekoon mutta joiden henkiset valmiudet ovat vajavaiset. Sanotaan usein, että tällaisten urheilijoiden ”pää ei kestä” huippusuorituksen tekoa. He eivät kykene siis ulosmittamaan koko potentiaaliaan, vaan suoriutuvat kaukana omien kykyjensä ylärajoista, etenkin tärkeissä kilpailutilanteissa.

 

Aivan samoin voimme löytää lukuisia esimerkkejä urheilijoista, jotka ovat fyysisiltä valmiuksiltaan jäljessä esimerkiksi kanssakilpailijoitaan, mutta joiden henkinen kapasiteetti on niin kovalla tasolla, että he pystyvät suoriutumaan aivan oman potentiaalinsa ylärajoilla ja siten kompensoivat puutteitaan. Korkea itseluottamus onkin tällaisten urheilijoiden salainen ase muita vastaa.

 

Yksi parhaimmista esimerkeistä urheilumaailmasta tästä on alppihiihdon maailmanmestari Kalle Palander. Kalle itse kertoo elämäkerrassaan Kalle – suoraa puhetta, miten hän ei ikinä kokenut olevansa taidollisesti lahjakkain ja samalla tasolla maailmanhuippujen kanssa. Kalle kuitenkin oivalsi, ettei tämä tarkoittanut sitä, etteikö hänestä voisi tulla maailman parasta alppihiihtäjää, sillä hän tiesi pystyvänsä kompensoimaan teknisiä puutteitaan henkisellä vahvuudella ja korkealla itseluottamuksella, joiden avulla hänellä oli kyky saada maksimi irti omasta potentiaalistaan. 

 


P.s Julkaisemme pitkin kevättä lyhyitä tekstipätkiä tulevasta kirjastamme. Pidä siis silmällä sivujamme, jotta et missaa niitä.