Voittamisen ja itseluottamuksen psykologiaa: Case Sotkamon Jymy, osa 2

Tämä kirjoitus jatkaa Suomen menestyneimmän palloiluseuran eli Sotkamon Jymyn pesäpallojoukkueen toiminnan analysointia. Ensimmäisen osan voit lukea klikkaamalla tätä tekstiä.

 

5. Jymy-askelta voittajaksi ja onnistujaksi:

 

3. Peliäly ja taktinen ajattelu erottaa menestyjät

 

Kolmas tekijä Jymyssä on peliälyn jatkuva kehittäminen. Urheilussa kuten liike-elämässäkin läpilyönnit syntyvät usein nopeasta reagoinnista ja älykkäistä ratkaisuista. Sotkamon Jymyn pelikulttuuriin kuuluu jatkuva taktisen pelin ja pelistrategian kehittäminen. Jymy on aina ollut muita joukkueita huomattavasti edellä taktisessa ajattelussa. Menestykseen ei tuudittauduta, vaan jatkuvasti mietitään, miten voidaan kehittyä ja toimia yhä älykkäämmin kuin vastustajat. On otteluita, jolloin vastustajat ovat ehkä taidoiltaan ja fyysisyydeltään Jymyn yksilöitä edellä, mutta pesäpallo on joukkueena pelattava taktiikkapeli. Jymy on usein jyrännyt älyllä voittoon. Jymyä ohjaa jatkuvan kehittämisen ja ammattimaisuuden mentaliteetti.

 

Oikotietä onneen ja menestykseen ei ole, vaan se on raakaa ja tinkimätöntä työtä.

- Mikko Korhonen, Jymyn pelinjohtaja 2014-2015

 

4. Kova harjoittelu luo pohjan joukkueen yhteisluottamukselle ja tiimisisulle

 

Voittajien ja menestyjien takana on yleensä aina kova harjoittelu tavoitteiden eteen. Myös Jymyn osalta tämä on täyttä totta. Jymy on jo vuosia harjoitellut kovemmin ja laadukkaammin kuin muut seurat. Joukkueen ja tiimin yhteishenki muodostuu haastavista ja selkeistä tavoitteista, kovasta harjoitteluista ja yhteisistä onnistumisista. Tiimien joukkuehenkeä ei rakenneta illanvietoilla ja tyky-päivillä. Se rakennetaan yhdessä tekemisellä ja yhdessä haasteiden ylittämisellä. Parhaiten tiimisisu kehittyy tunneilmastosta, jossa uskalletaan ottaa arat asiat yhteiseen keskusteluun. Jymyn kapteenin ja kautta aikojen menestyneimmän pesäpalloilijan Jani Komulaisen mukaan Jymyssä on erityinen avoimuuden kulttuuri, jossa pelaajat saavat jatkuvaa palautetta omasta toiminnastaan, asenteestaan ja kehittymisestään, niin pelinjohdolta kuin myös joukkuekavereilta.

 

 

5. Onnistumis- ja vahvuuskeskeinen ajattelu johtaa voittoon

 

Kaikki lähtee siitä, että mindset on kohdillaan. Mahdollisuuksien näkeminen ja

onnistumiskeskeinen ajattelutapa. Siihen Jymyn kulttuuri pitkälti perustuu”, toteaa Jymyssä

pitkään itsekin pelannut Jimi Heikkinen.

 

Jymyn peli perustuu vahvaan roolipelaamiseen, jossa tärkeimpänä lähtökohtana on tunnistaa pelaajien vahvuudet ja kehittää niitä entisestään. Jokainen pelaaja tietää tarkasti oman roolinsa ja sen, mitä joukkue häneltä odottaa. Jymy pyrkii olemaan hävitynkin pelin jälkeen onnistumiskeskeinen ja löytämään pelistä hyvää. Suurin osa tiimeistä keskittyy epäonnistumisen jälkeen niihin asioihin jotka tehtiin huonosti. Jymyläiset katsovat päällimmäisenä niihin asioihin, joissa onnistuttiin ja joissa pitää jatkossakin onnistua. Voittajan mindsetissä ei tunneta sanaa luovuttaminen, mutta virheet ovat kyllä sallittuja ja niistä halutaan oppia. Pääpaino on kuitenkin onnistumisissa, vahvuuksien vahvistamisessa. Tämä synnyttää onnistumiskeskeisen voittajakulttuurin, jossa ei murenneta itseluottamusta tappionkaan jälkeen. Sotkamon Jymyssä voittamisen kulttuurin johtaminen on tietoinen valinta.

 

Sotkamon Jymy selviytyi kuudetta kertaa peräkkäin miesten Superpesiksen loppuotteluun, jossa Jymy jahtaa kuudetta perättäistä kultamitalia tuttua vastustajaa Vimpelin Vetoa vastaan. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, miten finaalisarjassa tällä kertaa käy. Jatkuuko Jymyn mestaruusputki vai saako Vimpeli vihdoin selätettyä Jymy-peikkonsa?

 

Kirjoittajat :

Niko Leppänen & Makke Leppänen  

 

sekä

 

Päivi Partanen (YTM, KTM) on toiminut eri alojen johtajien ja esimiesten ja valmentajana

vuodesta 2003 lähtien. Hän on seurannut pitkään läheltä Jymyn voittajakulttuurin rakentumista.