Itseluottamus syntyy vain yhdestä suunnasta

Jokainen meistä syntyi tähän maailmaan lähes rajattomalla itseluottamuksella ja järkähtämättömällä uskolla itseään kohtaan varustettuina.

Kenenkään meistä ei pitänyt elämämme alkuvuosina turvautua henkisen valmentajan apuun oppiaksemme sellaisia elämän kannalta välttämättömiä taitoja, kuten kyvyn kävellä, puhua ja käyttää käsiä, siitä huolimatta, että jouduimme kohtaamaan näitä taitoja opetellessamme lähes jatkuvia epäonnistumisen ja turhautumisen hetkiä.

Kuitenkin jossain vaiheessa kasvaessamme vanhemmiksi aloimme epäröidä omia kykyjämme ja mahdollisuuksiamme. Siinä missä minkä tahansa taidon opettelu tuntui meistä pieninä lapsina täysin mahdolliselta ja saavutettavalta, alkoikin kaikki näyttää yhtäkkiä haasteelliselta ja jotkin asiat jopa mahdottomilta. 

Äkkiseltään voi näyttää siltä, että kadotimme jossain vaiheessa tämän sisäisen palon ja rajattoman itseluottamuksen. Mutta todellisuudessa emme voi kadottaa jotain, joka on yhtä kiinteä osa meitä kuin sydämemme tai aivomme. Tosi asiassa rajaton itseluottamuksemme hautautui kasan epävarmaa ajattelua alle. Ilman epävarmaa ajattelua tuntisimme olomme yhtä rajattoman itseluottavaiseksi kohdatessamme uusia haasteita ja mahdollisuuksia kuin tunsimme pieninä lapsina.

Avain sisäisen rajattoman itseluottamuksemme valloilleen päästämiseen ei tule minkäänlaisten metodien, kuten mantrojen, valmistautumisrutiinien tai mentaalisten strategioiden käyttämisestä, vaan näkemisestä ja ymmärtämisestä. Ainoa asia, joka meidän pitää nähdä ja ymmärtää on, että olemme ihmisolentoja, joilla on kyky sisäiseen puheeseen ja höpötykseen, ja joskus käytämme tätä kykyä itseämme vastaan pyörittämällä samoja epävarmoja ajatuksia mielessämme. 

Ja koska tunnemme vain ja ainoastaan oman ajattelumme, sillä hetkellä, kun mielemme on täynnä epävarmoja ajatuksia, tunnemme olomme epävarmaksi. Toisaalta kun mielemme tyhjenee näistä ajatuksista, luontainen itsevarmuutemme nousee jälleen esiin ja tunnemme olevamme valmiita kohtaamaan minkä tahansa elämän eteen tuoman haasteen samalla luontaisella itsevarmuudella kuin elämämme alkutaipaleella. 

Tämän ymmärtäminen on jokaisen kestomenestyjän salainen ase.